Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας


Χρόνια πολλά σε όλους τους φωτογράφους! 


Ένα «κλικ» του φωτογράφου, επαγγελματικό ή μη, και σταμάτησε ο χρόνος, η στιγμή πάγωσε και αιχμαλωτίσθηκε για πάντα…Η 19η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, μια διεθνής γιορτή προς τιμήν της ανακάλυψης της φωτογραφίας!

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, αν έχεις ταλέντο ή όχι, αν έχεις γνώσεις ή τι εξοπλισμό διαθέτεις. Η φωτογραφία βοηθά να ανοίξουμε την καρδιά, τον νου και τα μάτια μας και να αντικρίσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει η φωτογραφία, να δείξουμε στον  θεατή τον  κόσμο μέσα από την δική μας ματιά!

Η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας 

Πώς ορίστηκε η 19 Αυγούστου ως «Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας»;

Οι εφευρέτες Joseph Nicephore Niepce και Louis Daguerre, εφηύραν το 1837, μια μέθοδο αποτύπωσης εικόνας πάνω σε επαργυρωμένο χαλκό, η οποίο ονομάστηκε Δαγκεροτυπία και είναι ο προάγγελος της φωτογραφίας. Δύο χρόνια αργότερα, η Γαλλική Κυβέρνηση κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία και παρουσίασε την εφεύρεση λέγοντας πως πρόκειται για ένα δώρο « ελεύθερο για τον κόσμο».

Εδώ καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η Δαγκεροτυπία δεν ήταν η πρώτη μόνιμη φωτογραφική εικόνα καθώς το 1826, ο Nicephore Niepce αποτύπωσε την πρώτη γνωστή μόνιμη φωτογραφία, αναπαράγοντας εικόνες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, γεγονός που οδήγησε να ονομαστεί η τεχνική Ηλιοτυπία.

Επειδή όμως, η Γαλλική κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου του 1839, έδωσε ελεύθερα στον κόσμο την ευρεσιτεχνία της Δαγκεροτυπίας, που ήταν η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία, ορίστηκε αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.

Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει αρκετά και  ακόμα και κάποιος που έχει ασχοληθεί ελάχιστα να βγάζει αρκετά άρτιες φωτογραφίες, οι πρώτες που τραβήχτηκαν όμως αποτελούν σημαντικό αρχείο αλλά και πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις.