Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Bruce Gilden, ο φωτογράφος δρόμου που φωτογραφίζει τον άνθρωπο από κοντά.

«Είμαι γνωστός για το ότι τραβάω φωτογραφίες από πολύ κοντά, και όσο μεγαλώνω, τόσο πιο κοντά πηγαίνω».  Bruce Gilden.
Πρόκειται για τον φωτογράφο δρόμου   έναν από τους πιο γνωστούς για τις αυθεντικές κοντινές φωτογραφίες του με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
Απαθανατίζει από κοντά τον άνθρωπο που έχει απέναντι του. Είναι κοινωνικός και προσπαθεί να αλληλεπιδράσει κάθε φορά και να επικοινωνήσει με τα πρόσωπα που φωτογραφίζει. Πορτραίτα ασπρόμαυρα πιστά στις ιδιαιτερότητες του φωτογραφημένου προσώπου.
Σε ένα βίντεο στο youtube, με τίτλο « Magnum Photo’s Bruce Gilden Photograps Derby- Head on», φαίνεται χαρακτηριστικά ο τρόπος που τον εμπνέουν οι άνθρωποι και το πώς επικοινωνεί μαζί τους. Στο βίντεο διαδραματίζεται το εξής συμβάν: Ο Bruce Gilden, φωτογραφίζει μια γυναίκα στο δρόμο. Όταν η γυναίκα αντιλαμβάνεται τον φωτογραφικό φακό πάνω της αναστατώνεται και του ζητά να σταματήσει. Εκείνος της εξηγεί γιατί την βρίσκει όμορφη με τον δικό του μοναδικό τρόπο…


Η συμβουλή του Bruce Gilden στους φωτογράφους δρόμου είναι «φωτογραφήστε το ποιοι είμαστε» . Ο ίδιος φωτογραφίζει το ποιος είναι με έναν τρόπο άμεσο, ειλικρινή και επιθετικό τρόπο. 
Εάν θεωρείτε ότι μοιάζει το φωτογραφικό σας στιλ με αυτό του Gilden τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλους ευρυγώνιους φακούς και να βρίσκεστε κοντά στο πρόσωπο που φωτογραφίζετε.
Προσοχή όμως! Εάν είστε ντροπαλοί και εσωστρεφείς φωτογράφοι δρόμου και αισθάνεστε άβολα να αλληλεπιδράτε με ξένους τότε πιθανώς να μην είναι καλή ιδέα να φωτογραφίζετε ανθρώπους σε λιγότερο από το ένα μέτρο απόσταση και με το φλας να αναβοσβήνει μπροστά το πρόσωπό τους. 
Επειδή ο Gilden δεν είναι απλός φωτογράφος δρόμου, αλλά ουμανιστής (έχει δηλαδή στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο), δεν φωτογραφίζει απλά πρόσωπα στους δρόμους, μελετά πρόσωπα στους δρόμους και στα θέματα που κατά καιρούς φωτογραφίζει.

Οι ήρωες των φωτογραφιών σας βρίσκονται εκεί έξω στους δρόμους. 

•    Προσπαθήστε ο συνδυασμός των πλάνων σας να μην είναι ίδιος και βαρετός.
•    Δοκιμάστε πλάνα από εξαιρετικά χαμηλές γωνίες ή εξαιρετικά υψηλές γωνίες.
•    Τοποθετήστε κάθετα την φωτογραφική σας μηχανή.
•    Χρησιμοποιήστε ένα φλας εκτός κάμερας με σκοπό να δημιουργήσετε αντισυμβατικές ή ασυνήθιστες σκιές.
•    Χρησιμοποιήστε φακό 28 χιλιοστών (ή μεγαλύτερο) για να πλησιάσετε τη δράση και να γεμίσει το πλαίσιό σας ενώ σκόπιμα κόψτε τα πρόσωπα των ανθρώπων ή τοποθετήστε τα κεφάλια εντελώς αριστερά στο πλαίσιο ή στο κάτω μέρος του.
•    Μην κολλάτε στους συμβατικούς κανόνες σύνθεσης. Προσπαθήστε να είστε ελεύθεροι και να καινοτομείτε.
•    Μη δημιουργείτε φωτογραφίες που λένε όλη την αλήθεια. Αφήστε την φαντασία αυτού που τη βλέπει να δημιουργεί τις απαντήσεις αυτού που βλέπει.