Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Τάκης Τλούπας - Ο Φωτογράφος του Ολύμπου.

''Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένοιωθα πως θα χαθούν... έτσι γεννήθηκε η αγωνία της απαθανάτισης.... ''Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Γιος ξυλογλύπτη, μαθαίνει την τέχνη κοντά στον πατέρα του και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι  την κατοχή. 

   Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί  επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη  Λάρισα το φωτογραφείο του. Θεωρείτε από τους σημαντικότερους  Έλληνες φωτογράφους και με δυναμική παρουσία 50 ετών στο χώρο της φωτογραφίας,  αποτυπώνει  τόσο χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεώτερης Ελλάδας, όσο και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα, των Ελλήνων της υπαίθρου. Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών (Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι κ.τ.λ.) όσο και των αγροτών και καταγράφει παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό της εκμηχάνισης της σύγχρονης ζωής.
Αυτοδίδαχτος αλλά με αγάπη  διάλεξε την τέχνη  της φωτογραφίας για να εκφράσει τα πλούσια συναισθήματά του. Με την αγαπημένη του βέσπα, φωτογραφίζει  όλη την Ελληνική ύπαιθρο, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, και κάθε προσωπικότητα της εποχής του.

Αποκαλείται “Φωτογράφος του Ολύμπου” καθώς η αγάπη του για τη φύση τον οδηγεί στον
Όλυμπο όπου φωτογραφίζει ακόμη και τις πιο δύσβατες περιοχές του.
  Πηγή - πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών: http://takis.tloupas.gr/

Κώστας Μπαλάφας - Ένας κορυφαίος ερασιτέχνης φωτογράφος.

«Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα...»

Ο Κώστας Μπαλάφας, ήταν σημαντικός Έλληνας φωτογράφος, γνωστός για την καταγραφή του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου, το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και το αντάρτικο της Ηπείρου.
Γεννημένος το 1920 σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, την Κυψέλη της Άρτας, από γονείς αγρότες, ο Μπαλάφας βρέθηκε από μικρός στην Αθήνα, βιοπαλαιστής έντεκα  ετών, στη δουλειά την ημέρα και στο σχολείο το βράδυ, ως το 1936, όταν γύρισε στα Γιάννενα για σπουδές στη Γαλακτοκομική Σχολή, στην οποία και προσελήφθη στη συνέχεια. Στα Ιωάννινα είχε και την  πρώτη του επαφή  με τη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή όταν απόκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, μια «Ρομπότ» και έμαθε εμπειρικά την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου.

 Στις λήψεις του αποτυπώνονται εικόνες και πρόσωπα μιας άλλης, παλαιότερης Ελλάδας, τοπία από ολόκληρη τη χώρα, παραδοσιακά επαγγέλματα, ήθη και έθιμα. Ο Μπαλάφας ασχολήθηκε ιδιαίτερα στο έργο του και με την Ήπειρο, στην οποία αφιέρωσε ένα ολόκληρο λεύκωμα, όπου συμπεριέλαβε όχι μόνο φωτογραφίες των ψηλών της βουνών, της πόλης των Ιωαννίνων και της λίμνης της αλλά και εικόνες των ανθρώπων της και της σκληρής καθημερινότητάς τους. 

Έφυγε από την ζωή στα 91 του χρόνια, αφήνοντας σε εμάς μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.
Πηγή - πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών: http://www.costasbalafas.gr/